Maak je eigen lichtpuntjes

In de krant stond laatst een artikel over hoe belangrijk het is voor mensen om zich ergens op te kunnen verheugen. Het blijkt dat bij heuglijke gebeurtenissen, de anticipatie vaak belangrijker is dan het moment zelf. Dat zet wel aan het denken, want tijdens corona is er vrij weinig om naar uit te kijken, behalve naar het moment dat dit allemaal voorbij zal zijn. Maar het voorbijgaan van een pandemie is zo’n vaag iets dat je er ook niet echt naar uit kunt kijken, dus die anticipatie is er niet. Voor je mentale gezondheid kan het daarom fijn zijn om een paar dingen te bedenken waar je wel zin in hebt, en die op een bepaald moment wel gerealiseerd kunnen worden. 

Grootse plannen

Het maakt niet uit of het op dit moment niet mogelijk is om uit te voeren wat je wil doen. Je kunt ook iets plannen zonder dat je al een datum hebt geprikt. Wanneer er wat meer zekerheid is, kun je altijd nog een datum vastzetten en dan hoef je de plannen alvast niet meer te maken. Misschien ben je wel een echte organisator. Dan kun je vast nadenken over dat personeelsuitje dat je al tijden wilde regelen met je collega’s. Of misschien wil een van je beste vriend(in)en wel gaan trouwen, maar is dat nu uitgesteld. Dan kan het toch fijn zijn om diegene mee te helpen met plannen maken. Of kijk naar de mogelijkheden om een vrijgezellenfeest te organiseren; hoe leuk is dat als we straks weer met elkaar mogen feesten?! Nu is juist een van de zeldzame gelegenheden waarbij je echt de tijd hebt om iets helemaal tot in de puntjes uit te denken. En trouwens, veel van deze uitjes en feesten kunnen tegenwoordig coronaproof geregeld worden!

Kleine plannetjes

Maar ook kleinere gelegenheden kunnen je al helpen met verheugen. En hierbij loop je geen risico dat het toch ineens niet meer door kan gaan. Plan bijvoorbeeld een paar wandelingen met vrienden die je nu weinig kan zien. Misschien kan je zelfs een vaste ochtend in de week afspreken; dan heb je elke week weer dat moment om naar uit te kijken. Of een at home date night met je partner. Je ziet elkaar nu bijna alleen nog maar thuis, dus het is een goed idee om daar eens in de zoveel tijd toch iets speciaals van te maken, in plaats van elke keer in je pyjama een film te kijken. 

Het komt erop neer dat je voor jezelf weer anticipatie kunt creëren door zowel kleine dingetjes te plannen als groots te denken. Een avondje afspreken met een vriend(in) kun je opleuken om het extra speciaal te maken. Zo maak je je eigen lichtpuntjes! 

You May Also Like