hypotheek

Ga je alleen, of samen voor de hypotheek?

Een hypotheek: ga je daar vandaag de dag nog in je eentje voor? Of wacht je tot het moment dat je samen met je partner kan kopen? Dat is namelijk een behoorlijke overweging. Met name (natuurlijk) wanneer het om je eerste huis – en daarmee je eerste hypotheek – gaat! Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je snel en eenvoudig een goede lening voor je huis kunt vinden. En dat hoeft niet per se met de hulp van een hypotheekadviseur.

In dit artikel van Samen Hip lees je daar meer over! Er zitten namelijk voor- en nadelen aan het alleen kopen van een huis.

Starters vormen het kleinste aandeel van de markt

Het komt misschien als een verrassing, maar vandaag de dag zijn er steeds minder starters die een hypotheek afsluiten. Dat komt onder andere door de stijgende rente, de bewegingen in de huizenmarkt en natuurlijk het de stijging in studieschuld waar veel starters mee kampen. Het is niet verplicht om de studieschuld aan te geven bij het hypotheekgesprek. Deze is immers niet BKR geregistreerd. Wanneer de schuld echter niet wordt aangegeven, dan ben je als aanvrager je NHG garantie kwijt. Dat betekent dat je jezelf diep in de schulden kunt steken wanneer je je hypotheek niet langer kunt betalen. Je blijft dan zitten met de restschuld.

Wie vormen van de hypotheek aanvragers?

Conclusie: het deel van de mensen die hun hypotheek oversluit naar een nieuwe, wordt een vele malen belangrijkere doelgroep voor hypotheekverstrekkers. In het tweede kwartaal van 2018 was het aantal oversluiters voor de eerste keer groter dan het aantal starters dat een hypotheek afsluit. Dat lijkt misschien niet gek, maar dat is het natuurlijk wel! Het houdt in dat het aantal starters flink afneemt. Of tenminste: het aantal starters dat een hypotheek kan vinden en afsluiten. Of deze ontwikkeling de komende jaren verder beweegt is onbekend, maar de kans is aanwezig.

Zelf op zoek naar de beste voorwaarden

Natuurlijk kun je vandaag de dag heel gemakkelijk zelf online de beste voorwaarden zoeken voor je hypotheek. Of je nu een starter bent, op zoek naar je eerste hypotheek, of er een wenst te laten oversluiten. Ook wanneer je wilt oversluiten is het enorm belangrijk om goed de diverse aanbieders naast elkaar te leggen. Hoewel de rentes vaak vast zijn bij elke hypotheekverstrekker, zullen de voorwaarden verschillen.

Kijk dus altijd goed naar de diverse aanbieders wanneer je aan de vooravond staat van een nieuwe hypotheek!

 

You May Also Like