Pantoffels blog

Pantoffels: Nog altijd een goed idee!

In een tijd van Crocs, Uggs en wollen sokken met-of-zonder anti-slib is het soms moeilijk om nog te weten wat nu eigenlijk het fijnst is binnenshuis, als je even niks hoeft. Ik presenteer… pantoffels! Nu weet ik dat de wollige ballerina-achtige schoentjes niet een recente uitvinding zijn. Maar de choker en de gescheurde broek kwamen ook terug, dus waarom niet een kledingstuk dat je voeten ruimte geeft om te ademen als je lekker op de bank wilt Netflixen, maar waarmee je toch door het huis kan lopen zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat je sokken vies worden. (Of nat. Ooit met een sok in een plas water gestapt? Jakkes!)

Waar komt -ie eigenlijk vandaan?

In het verre Oosten (met name Japan, Vietnam en China) worden pantoffels al ontzettend lang gedragen. Sinds de 12de eeuw al dragen mensen uit deze landen de zachte schoentjes binnenshuis. Het is in sommige delen van deze (en nog enkele andere) landen ‘verboden’ om in het huis schoenen te dragen. Hiermee zou je geen respect tonen tot het huis wat je betreedt en de familie die erin woont. Hierom wisselen deze mensen bij thuiskomst naar pantoffels. Comfortabel, maar toch net geen sokken.

In het vroege Midden-Oosten werden pantoffels vaak gedragen door hofdames- en heren van een Sultan. Je kon ze snel uit en weer aan doen als je op een duur Perzisch tapijt dreigde te gaan staan. Prachtig gedecoreerde pantoffels waren hier (en ook in andere tijden en delen van de wereld) een symbool van statuur en rijkdom.

Nog altijd een goed idee

Kortom, de pantoffel is veel meer dan een saai zacht schoeisel. Ze zijn makkelijk aan en uit te doen, zitten heerlijk en beschermen toch je voeten en er zijn allerlei mooie ontwerpen te vinden. Dus, als je nog twijfelt tussen Uggs en Crocs en andere soorten comfy schoenen, denk ook even na over de pantoffel. Ze zijn nog lang niet uit de running.

You May Also Like