Hoe honingraat geproduceerd wordt

Wil je alles weten over honingraat lees erover in dit artikel. Je komt erachter wat honingraat is, hoe bijen honingraat maken en waar je het kunt kopen. Zo kun je bij lokale imkers in de zomer regelmatig verse honingraat afnemen en proeven. Maar voordat je honingraat op je eettafel ziet liggen is er in die tussentijd veel gebeurd. De echte fijnproever en honing specialisten vinden honingraat nog steeds de echte rauwe honing die er te koop is. Imkers noemen honingraat vaak ook raathoning. Lees snel verder als je geïnteresseerd bent geraakt in honingraat.

Hoe bijen pure honingraat produceren

Imkers hebben veel geduld als het gaat om honingraat te oogsten. Dat komt omdat bijen starten bij het begin die opgezet is door imkers. Imkers geven een velletje bijenwas in raampjes van hout en dat velletje bestaat uit pure bijenwas. Pure bijenwas is een 100% natuurproduct. Dat bijenwas wordt overigens ook gebruikt voor bijenwaskaarsen. Dat op zichzelf is al een leuk klusje om te doen.

De Nederlandse imkers gebruiken geen kunstraat bij honingraat

De startraat die Nederlandse imkers aan de bijen geven, geven ze niet als ze raathoning proberen te oogsten. Dat gebeurt in andere landen wel en dat resulteert in een dikke laag bijenwas die in het midden van de honingraat zit. En dat is vooral niet smakelijk. Zo werkt het niet bij de bijen en Nederlandse imkers gebruiken dan ook alleen pure bijenwas wat een 100% natuurproduct is. Nederlandse imkers verstaan de taal van de bijen en dat werpt duidelijk zijn vruchten of met het resultaat van de honingraat uit ons land.

Wanneer bouwen bijen de honingraat op?

In de zomerperiode vindt de oogst van de honingraat plaats. Je hoeft niet te verwachten dat bijen in de herfst of winter productief zijn. En ook niet in het voorjaar. Is het een lang en warm voorjaar en is er in de zomer voldoende vocht aanwezig dan bouwen de bijen elk jaar weer nieuwe en pure honingraat. Want dan is er namelijk een overvloed aan bloemen en nectar. Soms is het duidelijk dat bijen meer dan genoeg voor zichzelf hebben en blijft er meer dan genoeg honingraat over om te oogsten.

Kun je verse honingraat eten?

Is het mogelijk om verse honingraat te eten? Ja, dat is mogelijk. Je kunt bij verschillende imkers proeven van de meest pure honingraat die er is. Dus in totaal onbewerkte stand. Tip is om het te eten op een cracker of beschuit. Om het nog lekker te maken kan je er een stukje kaas onder leggen.

You May Also Like