Is Dash kopen iets voor jou?

Dash is een cryptovaluta. Op bijna alle crypto exchanges (=plaatsten waar je cryptovaluta kan kopen en verkopen) kun je Dash kopen. Technisch is het niet zo dat je Dash koopt van de exchanges maar bij de exchange. De exchange is het instituut dat je de kans geeft via hun van een ander cryptovaluta te kopen. Om zeker te weten of Dash kopen iets voor je is, is het goed om meer informatie te verzamelen of Dash. Het lezen van deze tekst is een goed begin. Cryptovaluta zijn risicovolle investeringen. Ik heb zelf grote keurswinsten en dalingen gezien. Het is niet voor iedereen. Sommige experts zijn grootvoorstander van 'cryptos'. Andere kenners wijzen op het risico en vrezen een bubbel. 

Wat is Dash?

Het is een cryptovaluta. Voorbeelden van andere cryptovaluta zijn Bitcoin (BTC), Ether (ETH) en DOGE COIN. Er zijn veel soorten cryptovaluta. Sommige valuta zijn van begin af aan serieus bedoeld, zoals Bitcoin, Ether en REEF. Andere ‘coins’ zijn begonnen als grap, zoals DOGE COIN. Dash is een serieus cryptoproject. Dash is net als Bitcoin gedecentraliseerd. Dat betekent dat er geen centrale bank is, zoals met nu euro’s of vroeger Duitse marken, (Nederlandse) guldens of Franse, Belgische of Zwitserse franken.   

De geschiedenis van Dash

Dash is voor een ‘coin’ relatief oud. Het project begon onder de naam XCoin, later veranderde dat naar DarkCoin en nu heet het project Dash. Dash heeft als doel om inflatie tegen te gaan. Inflatie is het proces waarbij geld waarde verliest. Dash wil ook goedkope transacties mogelijk maken. Dit spreek voor dit cryptoproject, omdat het vaak veel geld kost om transacties te doen met landen buiten de eurozone. 

De koers van Dash

Dash hoogtepunt lag rond 1500 Amerikaanse dollar per Dash in december 2017. Op 1 januari 2021 was de prijs ongeveer 100 Amerikaanse dollar per Dash. De koers van Dash is niet stabiel, dat geldt trouwens voor bijna alle cryptovaluta. De uitzondering hierop zijn de ‘stablecoins’. Deze coins zijn bewust (relatief) stabiel in waarde. Een voorbeeld van een stablecoin is USD Coin (USDC). 1 USDC is 1 US dollar. Dash is geen stablecoin.

Wat zijn cryptovaluta?

Cryptovaluta zijn digitaal geld. Bijna allemaal zijn zoals we eerder in deze tekst besproken hebben gedecentraliseerd. Een iets te begrijpen helpt het vaak om de betekenis van een woord te kennen. Ik zal eerst uitleggen waar ‘crypto’ vandaan komt. En daarna bespreek ik wat valuta is. Cryptovaluta worden beschermd door een hele reeks zeer complexe berekeningen. De tak van de wiskunde die zich met deze wiskundige raadsels bezig houdt heet cryptografie. Valuta is een net woord voor geld. Onder valuta vallen dirham, euro’s en  dollars. Cryptovaluta is een samentrekking van twee woorden.

You May Also Like