smoking

Smoking: dit kledingstuk past ook in de moderne garderobe

Een smoking: het beeld van enorme feesten in grote balzalen komt bijna automatisch in je op. Dames in lange jurken en heren, inderdaad, in smoking. Dat deden we in het verleden, denk je misschien, maar feit is dat een moderne garderobe ook nog steeds een smoking bevat. Je kunt eigenlijk niet zonder. Dit kledingstuk maakt al vele tientallen jaren onderdeel uit van een moderne kledinglijn.

Smoking: wanneer draag je het?

Bij bepaalde gelegenheden is het soms lastig om te weten wat er qua kleding verwacht wordt. Het makkelijkste is het als er op je uitnodiging ‘Black tie’ staat. In dat geval zijn de heren verplicht een smoking te dragen. Maar ja, zulke duidelijke kledinginstructies vindt je niet overal terug. Soms is het echt gewoon aftasten en gokken. Bij gala’s en bijvoorbeeld ook bij chique feesten, met name als dat een bruiloft betreft, kun je er ook vanuit gaan dat je in smoking verwacht wordt. Een ander belangrijke regel is dat je een smoking in principe nooit overdag draagt. Een expliciete black tie uitnodiging daar gelaten, natuurlijk. Dat verklaart ook gelijk waarom je echt nooit een zonnebril hoort te dragen bij dit kledingstuk. Zonnebril en smoking gaan niet samen.

Nog wat andere regels

Het dragen van een smoking brengt nog wat andere regels met zich mee. De kleur van dit kledingstuk is in principe altijd zwart, maar heel donker blauw mag ook nog wel. De broek heeft altijd dezelfde kleur als het jasje. De broek houdt je niet op met een riem, maar met bretels. Die zijn het liefst ook donker al kun je hiermee spelen. Het pochet, het ‘zakdoekje’ voor in de zak moet wit zijn en als het kan ook van zijde. Het overhemd is ook altijd wit. De strik is zwart en dit is het liefst een strik die je zelf moet strikken. Variatie wordt ook hier toegestaan dus je kunt ook eens met een rode strik op het feest verschijnen. Qua schoeisel ben je weer beperkt tot zwarte lakschoenen.

Hot, hot, hot!

Laten we eer lijk zijn, veel vrouwen zijn gek op mannen in smoking. Nog steeds. Dus het loont ook wel de moeite om je te kleden voor bepaalde gelegenheden. Dit kledingstuk is nog steeds hot! Natuurlijk moet je wel goed de regels kennen voor het dragen van deze kleding. Maar ben je op de hoogte dan is het eigenlijk best makkelijk. Handig om te weten: staat er ‘optional black tie’ dan mag je je creativiteit wat meer tonen. Maar doe dat alleen als je ook echt wat verstand hebt van mode en wat kan en niet kan!

You May Also Like